کولر گازی باید به صورت اتومات خاموش و روشن شود و دمای اتاق را در سطح تعیین شده ثابت نگه دارد. اما در برخی مواقع این وضعیت اتومات بودن انجام نمیشود و کولر به صورت یکسره و پیوسته کار میکند و هوای اتاق را از حد مورد انتظار نیز سردتر میکند؛ به نحوی که حتی در فصل تابستان نیز مجبور به خاموش کردن آن خواهید شد. چرا که احتمال سرماخوردگی زیاد است. به عنوان مثال زمانی که دمای کولر گازی را بر روی ۲۲ درجه قرار میدهیم، کولر گازی باید به گونهای کار کند که دمای هوای اتاق همواره روی 22 ثابت باقی بماند؛ در صورتی که گاهی اوقات کولرهای گازی دچار اختلالاتی میشوند که با یکسره کار کردن خود دمای هوا را به شدت سرد میکنند. نمایندگی تعمیرات کولر گازی دوو در این پست قصد دارد علت اتومات نکردن کولر گازی دوو بررسی کند.
علل اتومات نکردن کولر گازی
در ادامه علت های یکسره کار کردن کولر گازی را همراه با راه های رفع این مشکل به شما توضیحو آموزش داده ایم:
1.کثیف بودن کویلهای کندانسور
کویلهای کندانسور وظیفه جذب گرما را برعهده دارند. بنابراین زمانی که این کویلها کثیف میشوند و آشغال بر روی آنها مینشیند، عملکرد کولر گازی اُفت شدیدی میکند و کمپرسور نیز کار خود را به خوبی انجام نمیدهد. بدین ترتیب کمپرسور به طور پیوسته به کار خود ادامه میدهد و هوای اتاق را همچنان خنک و خنکتر میکند. بنابراین باید با بررسی کویلهای کندانسور و تمیز کردن آنها مشکل اتومات نکردن کولر گازی را برطرف کرد.
2.از مدار خارج شدن ترموستات کنترل دما
ترموستات کنترل دما کار تعیین ولتاژ موتور فن و کمپرسور را بر عهده دارد. حال اگر ترموستات کنترل دما دچار اتصال کوتاه شود، یعنی از مدار خارج شود، ولتاژ به صورت دائم به کمپرسور ارسال میشود و کمپرسور یکسره میشود. در صورت اتصال کوتاه شدن ترموستات کنترل دما، چارهای جز عوض کردن آن نداریم. لذا باید به وسیله یک مولتیمتر میزان رسانایی ترموستات کنترل دما بررسی شود تا از اتصال کوتاه شدن آن اطمینان حاصل شود.
3.اختلال در عملکرد ترموستات؛ اتومات نکردن کولر گازی دوو
ترموستات کولر گازی کار هماهنگی و تنظیم دمای هوا را بر عهده دارد. یک میکروسوئیچ برق کمپرسور را تأمین میکند؛ که اگر ترموستات خراب شود، این میکروسوئیچ نیز فعالیت خود را به درستی انجام نخواهد داد و در این صورت کمپرسور به صورت یکسره کار میکند. برای تست کردن ترموستات نیز باید از یک مولتیمتر استفاده کنید و رسانایی آن را مورد ارزیابی قرار دهید. برای این منظور باید کولر گازی را روشن کنید تا هوای اتاق را به خوبی سرد کند. حال اگر ترموستات رسانایی نداشته باشد، نشان دهنده آن است که خراب شده و باید آن را عوض کرد.
4.اختلال در عملکرد کنتاکتور کولر گازی
یکی از علل یکسره کار کردن کولر گازی و اتومات نشدن آن، خراب شدن کنتاکتور کولر گازی است. اگر کنتاکتور کولر گازی خراب شود، یونیت داخلی یخ میزند و کمپرسور به صورت پیوسته به فعالیت خود ادامه میدهد؛ که در این شرایط باید کنتاکتور کولر گازی را عوض کنید.
5.نصب غیر استاندارد کولر گازی
گاهی اوقات نصاب کولر گازی اشتباه کرده و برق اصلی از انشعاب را به صورت مستقیم به کمپرسور متصل میکند و به همین دلیل کمپرسور یکسره کار میکند. بنابراین با نصب درست و اصولی کولر گازی میتوان از این مشکل جلوگیری به عمل آورد.
6.اختلال در عملکرد ترمیستور
ترمیستور یک قطعه بسیار مهم در کولر گازی است که کار برآورد دمای اتاق را بر عهده دارد و از طریق برد اصلی دستگاه بر عملکرد کمپرسور کنترل دارد. حال زمانی که ترمیستور خراب شود، کمپرسور به صورت پیوسته فعالیت خواهد کرد.
7.خراب شدن برد کنترل دما
برد کنترل دما یکی از بردهای الکتریکی بسیار مهم کولر گازی است که کار تأمین برق مورد نیاز برای موتور فن و کمپرسور را انجام میدهد. اگر عملکرد برد الکتریکی با مشکل مواجه شود، ولتاژ به صورت پیوسته به کمپرسور وارد میشود و کمپرسور را یکسره میکند. لذا با ارزیابی و تست برد کنترل دما باید آن را تعویض کرد تا کولر گازی به وضعیت اتومات خود برگردد.
8.اختلال در عملکرد برد رله
اختلال در عملکرد برد رله کولر گازی میتواند به یکسره کار کردن کمپرسور کولر گازی ختم شود. لذا فراموش نکنید پس از تست تمامی بخشها و اطمینان از سالم بودن بخشهای دیگر کولر گازی خود باید به فکر تعویض برد رله باشید.
9.خرابی برد کنترل اصلی
ولتاژ تمام قطعات کولر گازی به وسیله همین برد کنترل اصلی تأمین و کنترل میشود. لذا با خراب شدن این برد و عدم نظارت بر ولتاژ ورودی به کمپرسور، شاهد یکسره کار کردن کمپرسور و اتومات نشدن آن خواهیم بود. با بررسی و تست برد کنترل اصلی این امکان را خواهید داشت که پی به معیوب بودن آن ببرید و به فکر عوض کردن آن بیافتید.
چگونگی تست ترموستات کولر گازی
همان گونه که قبلاً نیز اشاره شد، یکی از علل اتومات کار نکردن کولر گازی و یکسره شدن کمپرسور، خرابی ترموستات آن است که در اینجا میخواهیم شما را با چگونگی تست ترموستات کولر گازی آشنا کنیم.
به منظور تست ترموستات کولر گازی ابتدا لوله مویی ترموستات را بررسی کنید تا بدون شکستگی، بریدگی یا سوراخ شدگی باشد. چرا که در صورت آسیب دیدگی آن، گاز آن خارج میشود.
سپس ترموستات را بر خلاف عقربه های ساعت بچرخانید.
سیم رابط سلکتور اهم مولتیمتر که بر روی مقیاس اهم قرار داده اید را به محل فیش اتصالی ترموستات وصل کنید. اگر ترموستات متصل باشد، اهممتر باید دچار انحراف عقربه شود.
پس از آنکه بالب ترموستات در داخل ظرف یخ قرار گرفت، انحراف عقربه اهممتر نیز متوقف میشود.
حالا دوباره ترموستات را در جهت عقربههای ساعت بچرخانید. اگر ترموستات سالم و بی نقص باشد، دوباره وصل شده و دچار انحراف خواهد شد.
سخن پایانی
کولر گازی دفتر کار یا منزل مسکونی یا مغازه خودتان را هر از چند گاهی زیر نظر داشته باشید و چنانچه متوجه اتومات نکردن کولر گازی دوو شدید، حتماً مراتب را با سرویسکار نمایندگی تعمیرات کولر گازی دوو در میان بگذارید تا مشکل دستگاه گسترش پیدا نکند و خسارتهای مالی بیشتری را به شما تحمیل نسازد.